Canada Goose pläd

juli 6, 2017 Kommentarer inaktiverade för Canada Goose pläd

Jag känner stor avsky när jag ser det här. Det är över alla gränser, säger Johan Beck-Friis, som jämför det med att rycka håret av en människa.Dun kan plockas på två sätt: från levande fåglar eller från slaktade.Att plocka dunet från levande fåglar är förbjudet inom EU. Anledning: det är ytterst plågsamt för djuren. Det finns, enligt ”Kalla fakta”, tre stora dunproducentländer: Polen, Ungern och Kina.Fjällrävens dunjackor har varit populära bland unga de senaste åren. Canada Goose pläd Dunet i dem kommer från Kina.Vi accepterar inte dun plockade från levande fåglar, säger Fjällrävens chef Martin Axelhed. Om något annat skulle bevisas är det självklart att vi vidtar åtgärder, säger Axelhed.Men enligt programmet är det i stort sett omöjligt att få garantier för att dun är framställt på ett bra sätt. Det kan vara upp till tio mellanled från farm via tvätteri, grossister och leverantör till butiker och konsumenter. ”Kalla fakta” uppger att nästan 90 procent av de producenter de talat med uppgav att de plockar dun från levande fåglar. Beck-Friis tror att det delvis handlar om olika länders syn på djurhantering, men att det framför allt är en ekonomisk fråga. Att plocka från levande djur gör att samma fågel kan ge dun fyra, fem gånger i stället för bara en.

Jag hoppas att programmet kommer att röra om i grytan, säger Beck-Friis.Canada Goose pläd Där verkar han redan ha fått rätt.I vår värld fanns det inte att man plockade från levande fåglar, säger Åhléns inköpsdirektör Susanne Holmberg, som även medverkar i programmet.Åhléns har i veckan haft kontakt med tre dunleverantörer.Vi stoppar våra köp tills vi har garantier, vi lägger inga nya ordnar innan vi vet att det är schyst. Det är ändå så att ingen vill delta i djurplågeri, säger Susanne Holmberg.Veterinär Beck-Friis framhåller att dun är ett bra material, men att inköparna bör ställa krav på leverantörer och producenter. Han jämför med debatten kring merinoull, där får plågades. Där slutade H&M att köpa. Det blev ramaskri. Det blev förändring över en natt, vilket ett lagförslag aldrig skulle kunna åstadkomma, säger han.Susanne Holmberg, som sitter i Åhléns ledning, tar också merinoullen som parallell: Det var samma sak där: ingen vill delta i djurplågeri. Det är fruktansvärt.Vi kommer avstå tills branschen ändrar sig, säger Susanne Holmberg om dunet.

Från stöldbegärlig till portad.Nu stoppas den populära gåsdunsjackan, som bland annat prinsessan Madeleine var tidig att bära, från en krog i norska Lillehammer.Tillverkaren bryter mot djurskyddsregler menar krogägaren men tillverkaren tillbakavisar kritiken, skriver nrk.no.Canada Gosse-jackan blev under tidigt 00-tal lite av en statussymbol, särskilt i storstadsområdena. Då den är dyr, från 5000-6000 kronor, har den varit stöldbegärlig, särskilt på uteställen. Men nu kan det bli stopp i krogkön för den som bär jackan.Krogen Fenix i norska Lillehammer förbjuder jackan då man anser att företaget som tillverkar Canada Goose-plagg bryter mot norska djurskyddsregler, skriver nrk.no.I ett pressmeddelande från Fenix ägare vill man få människor uppmärksamma på vad de bär och att djur kommer till skada vid tillverkningen av dessa plagg.Jeffrey Leopold, representant för Canada Goose i Norge, avvisar dock anklagelserna som rör tvångsmatning av gäss och fångst av prärievarg med rävsax, skriver nrk.no vidare.Han hävdar att de har bra koll på sina leverantörer och att man tar avstånd från dem som tvångsmatar gäss. Och vad gäller rävsaxen finns den traditionella varianten bara på museum medan den moderna saxen inte gör att djuren lider, i alla fall inte så mycket, enligt Jeffrey Leopold.I Lillehammar har Felix redan portat gäster och innehavarna hoppas att de avvisade lär sig något av detta.